Historia zupek chińskich

Obecnie chyba nie ma świecie osoby, która nie jadłaby zupki chińskiej. Zazwyczaj sięgamy po nie w momencie, kiedy nie chce nam się gotować i chcemy zjeść coś na szybko. Jaka jest historia tej potrawy?

Zupki chińskie – historia

Zupki chińskie powstały na wzór ramenu. Co to takiego? To tradycyjna japońska zupa, która przypomina nasz rosół. Dodaje się do niej mięso, warzywa, jajka, makaron i przeróżne inne dodatki. Kiedy pojawiła się na rynku, była towarem luksusowym, jednak szybko stała się tak popularna, że wszyscy zaczęli ją jeść. Obecnie każdy, kto odwiedza Japonię, może z łatwością zjeść tę zupę. Jej pomysłodawcą był Momo Ando, Japończyk, który chciał stworzyć posiłek, który pozwoli na zwalczenie niedoborów jedzenia po zakończeniu drugiej wojny światowej. Niemniej jednak, innym krajom bardzo szybko spodobał się pomysł Ando. Szybko podłapali go Wietnamczycy, którzy zaczęli produkować zupki, które przypominały to, co znamy obecnie. Nie jest to już produkt luksusowy, ale coś bardzo taniego, co każdy może zjeść. Obecnie trudno jest o kogoś, kto nie miał okazji zjeść zupki chińskiej. Większość z nas wie, że nie jest ona zdrowa, ale nadal pozwalamy sobie na zjedzenie jej od czasu do czasu. To bardzo szybki i tani sposób na zaspokojenie głodu i stąd też wziął się stereotyp, że żywią się nimi studenci, którzy zazwyczaj nie mają ani pieniędzy, ani czasu, żeby gotować w domu.

 

Author: autoq.pl